Project 1, klas 4
Onderstroom Festival
Trap je zomer af met het leukste feestje van Harderwijk!
Wanneer de dagen langer worden en de temperatuur stijgt is het weer tijd om de Wijde Wellen te vullen met dans, muziek en geluk: Onderstroom Festival 2026
Op de verschillende podia staan tijdens het Festival uiteenlopende acts die je laten dansen en genieten. DJ’s, bandjes maar ook theater zal niet ontbreken.
​
Een festival organiseren: dat is pas een echte uitdaging! In dit project werk je samen met Stichting Onderstroom, een organisatie die creatieve festivals en evenementen organiseert. Ze hebben jullie hulp hard nodig om hun volgende festival een succes te maken!
Iedere groep werkt aan een eigen onderdeel van het festival:
​
-
Design & Innovation zorgt voor opvallende reclame en een audiovisueel product om het festival te promoten.
-
Techniek & innovatief vakmanschap denkt na over de logistiek: hoe worden materialen vervoerd, opgebouwd en veilig geplaatst op het terrein?
-
Zorg & Welzijn richt het festivalterrein in en zorgt dat bezoekers zich prettig, veilig en welkom voelen.
​
Jullie gaan dus aan de slag binnen je eigen vakgebied. Zo leer je hoe jouw talenten bijdragen aan een groter geheel. Samen zorgen jullie ervoor dat het festival klopt, van uitnodiging tot uitvoering.
De opdrachtgever

Stichting Onderstroom is een non-profit organisatie: dat betekent dat er wel winst gemaakt mag worden, maar dat het bestuur en de vrijwilligers hier niets aan verdienen. Alle verdiensten worden geïnvesteerd in verbetering, uitbreiding en nóg toffere feestjes!
De stichting draait volledig op vrijwilligers en heeft één gemeenschappelijke drijfveer: het is gewoon écht te gek om mooie, verrassende evenementen te organiseren voor en door Harderwijkers. En natuurlijk voor iedereen die zich even een Harderwijker wil voelen…
​
Stichting onderstroom organiseerd verschillende evenementen in Harderwijk, zoals: Blije Bietjes, Wild en Onderstroom festival.

Opdracht
Leerdoelen
Ieder jaar heeft het Onderstroom festival een thema. Op basis van dit thema wordt de huisstijl van dat jaar bepaald. Dit zie je terug in reclame-uitingen, podia, kleding en ga zo nog maar even door. Jullie maken op basis van het thema van dit jaar een voorstel voor de styling van het festival. Ook maken jullie een audiovisueel product.
-
Eindterm 13 - Maken van een mediaproduct
-
​De leerling maakt een digitaal mediaproduct.​
-
-
Eindterm 14 - Maken van een audiovisueel product
-
​De leerling maakt een audiovisueel product.
-
Productie-eisen
-
De door jullie ontworpen media-uitingen produceer je ook echt.
-
Je project bevat een audiovisueel aspect.
De projectlijn
Start
Casus
Je start met een probleem die je van een echte opdrachtgever krijgt. Ook maak je kennis met de opdrachtgever door een werkbezoek af te leggen op locatie of op school. Op deze manier maak je kennis met de organisatie van de opdrachtgever en het werkveld waarbinnen de casus zich voordoet. Ook heb je op dit moment de kans om de opdrachtgever vragen te stellen over de casus.
PVA
Aan de hand van de casus schrijf je samen met je projectgroep een "plan van aanpak". Je gaat samen brainstormen over de casus en een plan opstellen voor hoe je tot de oplossing gaat komen. Je denkt na over producteisen, leerdoelen en uit te voeren taken. Uiteraard bedenken jullie ook welke producten je gaat maken en hoe het eindresultaat er uit moet komen te zien. Als het PVA klaar is bespreken jullie dit met de docent. Het PVA wordt goed- of afgekeurd. Bij goedkeuring kan het project beginnen. Bij afkeuring moet het PVA nog aangepast worden.
Schrijfgidsen
Voor je doorgaat moet het PVA goedgekeurd worden!
Scrum
Tijdens de uitvoering van jullie project wordt er een scrumbord bijgehouden. Op dit bord inventariseren jullie alle uit te voeren taken. Ook wordt er per taak een tijdsindictie bepaald door punten te koppelen aan iedere taak. Het scrumbord vormt het uitgangspunt van iedere les en is de plek waar jullie als projectgroep iedere les starten.
Concepten
Tijdens de eerste fase van een project denken jullie de oplossing, oftewel het product, globaal uit. Aan de hand van concepten maken jullie duidelijk hoe het product eruit komt te zien. Deze concepten helpen bij de volgende stappen binnen het project. Voorbeelden van concepten zijn:
schets, bouwtekening, script, pitch, planning, verzorgingsplan, onderzoeksverslag, shotlist, ingrediëntenlijst, enzovoorts.
Ontwerpen
Bij de tweede fase gaan jullie aan de slag met het ontwerpen van de concepten. Vaak is dit een digitaal product. Voorbeelden van ontwerpen zijn: vector ontwerpen, 3D-modellen, draaiboek, fotograferen, CAD-tekening, voedingsadvies, enzovoorts
Productie
In de laatste fase van het project worden de ontwerpen uitgevoerd of geproduceerd. Onderdelen worden gemaakt en in elkaar gezet of activiteiten worden uitgevoerd. Voorbeelden van activiteiten tijdens de productiefase zijn: 3D printen, zagen en schuren, monteren, afdrukken, uitvoering van een evenement of activiteit.
Eindverslag
Als het project volledig is afgerond schrijft de projectgroep een eindverslag. Jullie schrijven over hoe het proces is verlopen en evalueren de door jullie gestelde productie-eisen en leerdoelen. Het eindverslag is belangrijk voor de beeldvorming van hoe het project is verlopen.
Eindgesprek
Op basis van alle aangeleverde producten en ervaringen vult de projectgroep twee beoordelingsformulieren in. Een formulier die ingaat op het proces en een formulier die op het product gericht is. De docent vult deze formulieren ook in, onafhankelijk van de projectgroep. Tijdens het eindgesprek gaan jullie met de docent het project evalueren. De formulieren zijn hiervoor de leidraad. Samen met de docent wordt er uiteindelijk een definitieve beoordeling gemaakt.
Op basis van alle aangeleverde producten en ervaringen vult de projectgroep twee beoordelingsformulieren in. Een formulier die ingaat op het proces en een formulier die op het product gericht is. De docent vult deze formulieren ook in, onafhankelijk van de projectgroep. Tijdens het eindgesprek gaan jullie met de docent het project evalueren. De formulieren zijn hiervoor de leidraad. Samen met de docent wordt er uiteindelijk een definitieve beoordeling gemaakt.
Presentatie
Ter afsluiting geeft de projectgroep een presentatie over het project. Proces en product komen hierin beiden weer aan bod. Ook is de opdrachtgever hierbij aanwezig om feedback te geven op het uiteindelijke product.